Næsen - din tavse heroiske kriger!

Vi skal lave lidt mere larm for din tavse kriger, kroppens portvogter, sindets apotek og dine følelsers vejrhane.

👃Din NÆSE 👃

Har du lagt mærke til om du primært trækker vejret gennem munden eller næsen? Både i vågen tilstand i løbet af din dag og når du sover? Hvis du trækker vejret gennem munden går du glip af alle de fordele, der er ved at bruge næsen til formålet 😉. Nemlig følgende fordele:

 • Indåndingsluften bevæger sig et længere stykke, inden den når de følsomme luftrør og lunger.
 • Luften tilføres fugtighed via næsens slimhinder og varmes op for at tilpasse sig kroppen.
 • I næseborene findes nogle tynde fimrehår, som renser luften for støv, sod, bakterier, vira og andre småpartikler, så de ikke når lungerne..
 • Næseborene er mindre end munden, og det tager længere tid for luften at nå lungerne, hvilket øger vakuum og udvidelsen af lungerne.
 • Under vejrtrækningen producerer bihulerne et molekyle kaldet nitrogenoxid, som kommer med ned i lungerne ved hver indånding. Nitrogenoxid er en gas, der udvider blodårerne, så en større mængde af det blod, der passerer lungeblærene, kan iltes.
 • Udånding gennem næsen giver et modtryk, så luften siver langsommere, og det betyder mere tid for lungerne til at udnytte ilten.
 • Desuden stimulerer vejrtrækningen gennem næsen Parasympatikus (afslapnings-systemet), via hypofysens tætte relation til den indre næsehule.

Når du er i almindelig aktivitet, dvs. ikke træner hårdt, skal din vejrtrækning ske naturligt gennem næsen.

Et japansk studie fra 2013 har endda vist, at man bliver dummere af at trække vejret gennem munden! 🫤. Ilttilførslen til vores frontallap (den store problemløser, mm) forstyrres, så vi får sværere ved at løse opgaver.

Men hvorfor er det så skidt at trække vejret gennem munden?  Hvorfor har det så stor en påvirkning på vores helbred? Her er nogle af de effekter, man kender til i dag:

 • Sympatikus (kæmp-eller flygt og stress respons) stimulerende. Du stimulerer dit stress respons system gennem mund åndedræt.
 • Det forstyrrer balancen imellem O2 og CO2, du er disponeret for hyperventilation.
 • Dårligere iltning => mindre energi og motorkraft til dine celler.
 • Stimulerer produktionen af slim/snot, og lukker næsen yderligere til.
 • Luftveje generes, så du oftere får betændelse i hals og bihuler.
 • Fastholdes i snorken og evt. søvnapnø.
 • Ændrer tandstilling over tid.
 • Ændrer ansigtsform (mod et langt ansigt) over tid.
 • Luften mangler rensning, opvarmning og fugtning.
 • Flere bakterier i lungerne, da næsen nedsætter mængden af bakterier, der fanges og dør i den slim, der produceres i næsen.

Men hey, der er faktisk noget du selv kan gøre, for at blive en næseånder og sikre dig at du også bruger næsen om natten 😃

Du kan blandet andet tape din mund til!

WHAT!

Ja, det lyder måske drastisk. Men det er et velundersøgt og velafprøvet greb. Du tager blot et stykke hudvenligt tape (jeg bruger “englehud”, micropore, fra apoteket). Du behøver ikke købe dyre mundtape produkter. Under søvnen helbreder, reparerer og regenerer din krop, og denne proces forringes ved mund åndedræt.

HVORDAN?

Du kan starte med at tage et eller to smalle stykker og sætte lodret over munden. Efterhånden kan du tage et bredt stykke og sætte vandret over munden, hvis det fungerer bedre.

Tag gerne tape på 15 min inden sengetid, så du lige kan vænne dig til det. Og sov så med hver nat og vær vedholdende. Du skal jo alligevel ikke snakke om natten 😉. Prøv også gerne tape, selvom du "ikke snorker" 😉

Observer gerne om du føler dig mere udsovet, vågner færre gange om natten, snorker mindre, skal tisse mindre om natten, er mindre tør i munden, får færre infektioner, føler dig friskere og mere fokuseret i løbet af dagen 😃

Du kan også træne dit igennem andre bevidste åndedrætsøvelser. Mundtape er bare et rigtig godt sted at starte. Og du vil opdage, at selvom du føler at din næse er kronisk tilstoppet (hvilket den er blevet af at du bruger mundåndedræt), så får du skabt mere plads og friere vejrtrækning når du begynder at bruge din næse igen.

James Nestor har skrevet en fantastisk bog: Breath

Her ser han videnskabeligt og historisk på åndedrættet og gennemgår selv nogle ret crazy eksperimenter. Blandt andet at BLOKERE FOR SIN NÆSE i 10 dage, så han kun kunne trække vejret gennem munden, både under søvn, under almindelig aktivitet og under træning. I løbet af de 10 dage, steg koncentrationen af stressrelaterede hormoner drastisk, han fik difteribakterieinfektion i næsen, blodtrykket steg voldsomt, han udviklede søvnapnø og begyndte at snorke heftigt. Mentalt oplevede han træthed, irritation, opfarenhed, ængstelse, dårlig ånde, hyppig tissetrang og mavesmerter.

Alt sammen symptomer der forsvandt, da han efter 10 dage fik propperne ud af næsen og trak vejret KUN gennem næsen (også under træning).

Jeg kan kun anbefale at prøve det af 😃

Lad mig gerne høre om dine observationer 😃

Sov godt !

Kh Rikke 🌸

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria