Næsen - din tavse heroiske kriger!

Vi skal lave lidt mere larm for din tavse kriger, kroppens portvogter, sindets apotek og dine følelsers vejrhane.

👃Din NÆSE 👃

Har du lagt mærke til om du primært trækker vejret gennem munden eller næsen? Både i vågen tilstand i løbet af din dag og når du sover? Hvis du trækker vejret gennem munden går du glip af alle de fordele, der er ved at bruge næsen til formålet 😉. Nemlig følgende fordele:

 • Indåndingsluften bevæger sig et længere stykke, inden den når de følsomme luftrør og lunger.
 • Luften tilføres fugtighed via næsens slimhinder og varmes op for at tilpasse sig kroppen.
 • I næseborene findes nogle tynde fimrehår, som renser luften for støv, sod, bakterier, vira og andre småpartikler, så de ikke når lungerne..
 • Næseborene er mindre end munden, og det tager længere tid for luften at nå lungerne, hvilket øger vakuum og udvidelsen af lungerne.
 • Under vejrtrækningen producerer bihulerne et molekyle kaldet nitrogenoxid, som kommer med ned i lungerne ved hver indånding. Nitrogenoxid er en gas, der udvider blodårerne, så en større mængde af det blod, der passerer lungeblærene, kan iltes.
 • Udånding gennem næsen giver et modtryk, så luften siver langsommere, og det betyder mere tid for lungerne til at udnytte ilten.
 • Desuden stimulerer vejrtrækningen gennem næsen Parasympatikus (afslapnings-systemet), via hypofysens tætte relation til den indre næsehule.

Når du er i almindelig aktivitet, dvs. ikke træner hårdt, skal din vejrtrækning ske naturligt gennem næsen.

Et japansk studie fra 2013 har endda vist, at man bliver dummere af at trække vejret gennem munden! 🫤. Ilttilførslen til vores frontallap (den store problemløser, mm) forstyrres, så vi får sværere ved at løse opgaver.

Men hvorfor er det så skidt at trække vejret gennem munden?  Hvorfor har det så stor en påvirkning på vores helbred? Her er nogle af de effekter, man kender til i dag:

 • Sympatikus (kæmp-eller flygt og stress respons) stimulerende. Du stimulerer dit stress respons system gennem mund åndedræt.
 • Det forstyrrer balancen imellem O2 og CO2, du er disponeret for hyperventilation.
 • Dårligere iltning => mindre energi og motorkraft til dine celler.
 • Stimulerer produktionen af slim/snot, og lukker næsen yderligere til.
 • Luftveje generes, så du oftere får betændelse i hals og bihuler.
 • Fastholdes i snorken og evt. søvnapnø.
 • Ændrer tandstilling over tid.
 • Ændrer ansigtsform (mod et langt ansigt) over tid.
 • Luften mangler rensning, opvarmning og fugtning.
 • Flere bakterier i lungerne, da næsen nedsætter mængden af bakterier, der fanges og dør i den slim, der produceres i næsen.

Men hey, der er faktisk noget du selv kan gøre, for at blive en næseånder og sikre dig at du også bruger næsen om natten 😃

Du kan blandet andet tape din mund til!

WHAT!

Ja, det lyder måske drastisk. Men det er et velundersøgt og velafprøvet greb. Du tager blot et stykke hudvenligt tape (jeg bruger “englehud”, micropore, fra apoteket). Du behøver ikke købe dyre mundtape produkter. Under søvnen helbreder, reparerer og regenerer din krop, og denne proces forringes ved mund åndedræt.

HVORDAN?

Du kan starte med at tage et eller to smalle stykker og sætte lodret over munden. Efterhånden kan du tage et bredt stykke og sætte vandret over munden, hvis det fungerer bedre.

Tag gerne tape på 15 min inden sengetid, så du lige kan vænne dig til det. Og sov så med hver nat og vær vedholdende. Du skal jo alligevel ikke snakke om natten 😉. Prøv også gerne tape, selvom du "ikke snorker" 😉

Observer gerne om du føler dig mere udsovet, vågner færre gange om natten, snorker mindre, skal tisse mindre om natten, er mindre tør i munden, får færre infektioner, føler dig friskere og mere fokuseret i løbet af dagen 😃

Du kan også træne dit igennem andre bevidste åndedrætsøvelser. Mundtape er bare et rigtig godt sted at starte. Og du vil opdage, at selvom du føler at din næse er kronisk tilstoppet (hvilket den er blevet af at du bruger mundåndedræt), så får du skabt mere plads og friere vejrtrækning når du begynder at bruge din næse igen.

James Nestor har skrevet en fantastisk bog: Breath

Her ser han videnskabeligt og historisk på åndedrættet og gennemgår selv nogle ret crazy eksperimenter. Blandt andet at BLOKERE FOR SIN NÆSE i 10 dage, så han kun kunne trække vejret gennem munden, både under søvn, under almindelig aktivitet og under træning. I løbet af de 10 dage, steg koncentrationen af stressrelaterede hormoner drastisk, han fik difteribakterieinfektion i næsen, blodtrykket steg voldsomt, han udviklede søvnapnø og begyndte at snorke heftigt. Mentalt oplevede han træthed, irritation, opfarenhed, ængstelse, dårlig ånde, hyppig tissetrang og mavesmerter.

Alt sammen symptomer der forsvandt, da han efter 10 dage fik propperne ud af næsen og trak vejret KUN gennem næsen (også under træning).

Jeg kan kun anbefale at prøve det af 😃

Lad mig gerne høre om dine observationer 😃

Sov godt !

Kh Rikke 🌸

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Alt det du ikke får i et fitnesscenter. Rikkes træning er alt det du ikke får i et fitnesscenter: frisk luft, rettelser til din teknik, en legende tilgang, og ikke mindst fællesskab. Rikke har en stor viden om, og baserer sin træning på, at vi træner bedst hvis synet og balancen også er med os, hvilket kan give en del aha-oplevelser. Hun er god til at finde alternative øvelser så alle kan være med - og det lykkedes faktisk mig at træne helt indtil 2 dage før en fødsel.

Luise

Frisk luft og kompetent træner Frisk luft, professionelt set-up og gode guidede øvelser. Her får man ikke lov at lave øvelserne forkert eller sløse med noget. Der er ingen tvivl om, at Rikke har styr på det. Meget kompetent og sød instruktør og vidunderligt at det foregår udenfor. Niveauet er højt - men selv som nybegynder kan man være med og uge for uge mærke ændringerne i kroppen.

Signe

Rikkes træning har gjort en kæmpe forskel … Rikkes træning har gjort en kæmpe forskel for mig. Vi træner kun udenfor, og har fokus på krop, styrke, balance og meget mere. Rikke udfordrer og presser os, men altid på en måde hvor vi er trykke. Jeg har nu trænet hos Rikke i 2 år. Uanset vejr, tropper vi op til en sjov og udfordrende træning. Kan virkelig anbefales, hvis du er klar på en ny måde at træne på.

Pernille

Dejlig træning under åben himmel Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs – og at holde varmen har aldrig været et problem. Rikke er en sød og super engageret træner som altid er god til at tilpasse øvelserne til de forskellige niveauer og vejrforhold. Jeg kommer altid hjem med en god følelse i kroppen. Ømme muskler efter træning kan forekomme, men altid på den gode måde! :)

Maria Lund

Godt for krop og sjæl! Rikkes træning er den eneste træning, jeg har kunnet vedholde i årevis! Det er især skønt, at det foregår udendørs - selv om vinteren nyder jeg at komme ud og mærke vind og vejr. Det er så godt for sjælen og energiniveauet. Øvelserne er sjove og anderledes, og Rikke er super god til at variere træningen, så det aldrig bliver kedeligt. Vi træner både styrke, puls og balance. Der er fokus på den enkelte og på at øvelserne udføres korrekt fremfor "så mange som muligt, så hurtigt som muligt". Derudover er der en herlig stemning på holdet 😊

Sanne

Du kan gøre det, det er kun dit hoved, der begrænser dig! ... siger Rikke i sin træning. Rikke udfordrer og presser os både i styrke, motorik og balance, og hele kroppen er involveret i hver træning. Niveauet er højt, men der er fokus på den enkelte og at øvelserne udføres korrekt. Rikke er en meget kompetent og engageret træner, som altid forstår at tilpasse øvelserne til de forskellige niveauer. Rikkes træning er virkelig effektiv, den gør mig stærkere og giver mig energi. Jeg mærker hurtigt ændringerne i min krop. Rikke får mine bedste anbefalinger.

Leticia

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria