Åndedrættet - din Superpower. Bruger du din superpower rigtigt?

Du starter dit spirende liv som baby med en indånding (og et skrig :-)) og afslutter livet med en udånding. Derimellem trækker du vejret gennemsnitligt 20-30.000 gange i døgnet. På trods af den massive erfaring det giver med alle de repetitioner (din alder x 365 x 20.000!), så er chancerne for at du ikke gør det optimalt, eller måske endda på en måde der medarbejder din sundhed, ret stor.

Prøv engang at registrer, om du lige nu i dette øjeblik, uden at ændre noget,

  1. Trækker vejret gennem munden eller næsen?
  2. om du mærker maven udvide sig på indåndingen?
  3. Om du tager mange små eller færre dybe vejrtrækninger?
  4. Er der pauser i din vejrtrækning?

Jeg kan også spørge om følgende:

  1. Snorker du?
  2. Er du ofte forkølet/bihulebetændelse?
  3. Har du ofte spændinger i kroppen herunder hovedpine/Migræne?
  4. Inflammation, ADHD, ADD, angst, astma, depression, stress, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, svimmelhed, fordøjelsesproblemer, vågner tit om natten og skal tisse, mm.

Så vil du virkelig gerne læse videre! 😉

Dit åndedræt påvirker din mentale (og fysiske) sundhed, men omvendt du kan også direkte påvirke din mentale og fysiske sundhed med dit åndedræt.  Dit åndedræt er dit gratis, altid tilstedeværende og lige ved hånden værktøj til at få kontakt til dit nervesystem. Det er den direkte vej til at styre dit kamp flugt system og aktivere dit afslapningssystem, til at styre dit energi niveau, din koncentration, din præstation, kvaliteten af din søvn, din inflammation i kroppen og dit generelle velvære.

Selvom du måske sidder nu og tænker: "Jeg trækker da vejret helt fint, Rikke! Og det har jeg gjort i xx år! Så kom ikke her, Frøken Strange".

Men hør lige......

Vores livsstil i dag gør at mange trækker vejret overfladisk i toppen af lungerne, er kronisk let hyperventilerende, trækker vejret gennem munden, snorker, har søvn apnø, skærm apnø, mm. Og på den måde fastholder os i en konstant tilstand af aktivt sympatisk aktivering (stress tilstand). Du tænker formentlig ikke engang over det. For din vejrtrækning sker automatisk, det er en del af dine standard indstillinger og du har øvet dig i at trække vejret som du gør gennem million vis af repetitioner og gennem din måde at leve på.

Hyperventilation øger iltet i kroppen i en kort periode, for at skabe øget energi og vågenhed. Det kan være nyttigt i situationer hvor opmærksomhed er påkrævet. Det kan også virke præstationsfremmende, og atleter bruger det til at forberede sig mentalt før konkurrence og gøre kroppen klar til kamp.

Men i vores hverdag skal du ikke gå og hyperventilere, da det aktiverer dit kamp-flugt system (din stressrespons), og det er ikke et system du skal være i for længe ad gangen. Det signalerer til din hjerne, at du skal være på vagt for der kan være fare på færde. Når du er i det system i længere tid, bliver din stressrespons overaktivt.

Forbavsende mange bruger også deres mund til at trække vejret igennem i stedet for næsen. Men det er en virkelig dårlig ide.

Ved hyperventilation... og mundvejrtrækning... får du får meget ilt i forhold til det fysiske behov. Samtidig falder koncentrationen af CO2. Men CO2 er vigtig da det skal være til stede i korrekt balance med ilt for at ilten kan transporteres ind i cellerne, hvor det skal bruges. Det er som at have en masse penge på sin konto, men ikke have et hævekort til kontoen.

I de kommende Blogs, kommer jeg nærmere ind på Skærmapnø, Balancen mellem O2 og CO2, Næseåndedrættet, Åndedrætsfrekvens - alle områder der har direkte effekt på dit velbefindende.

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Alt det du ikke får i et fitnesscenter. Rikkes træning er alt det du ikke får i et fitnesscenter: frisk luft, rettelser til din teknik, en legende tilgang, og ikke mindst fællesskab. Rikke har en stor viden om, og baserer sin træning på, at vi træner bedst hvis synet og balancen også er med os, hvilket kan give en del aha-oplevelser. Hun er god til at finde alternative øvelser så alle kan være med - og det lykkedes faktisk mig at træne helt indtil 2 dage før en fødsel.

Luise

Frisk luft og kompetent træner Frisk luft, professionelt set-up og gode guidede øvelser. Her får man ikke lov at lave øvelserne forkert eller sløse med noget. Der er ingen tvivl om, at Rikke har styr på det. Meget kompetent og sød instruktør og vidunderligt at det foregår udenfor. Niveauet er højt - men selv som nybegynder kan man være med og uge for uge mærke ændringerne i kroppen.

Signe

Rikkes træning har gjort en kæmpe forskel … Rikkes træning har gjort en kæmpe forskel for mig. Vi træner kun udenfor, og har fokus på krop, styrke, balance og meget mere. Rikke udfordrer og presser os, men altid på en måde hvor vi er trykke. Jeg har nu trænet hos Rikke i 2 år. Uanset vejr, tropper vi op til en sjov og udfordrende træning. Kan virkelig anbefales, hvis du er klar på en ny måde at træne på.

Pernille

Dejlig træning under åben himmel Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs – og at holde varmen har aldrig været et problem. Rikke er en sød og super engageret træner som altid er god til at tilpasse øvelserne til de forskellige niveauer og vejrforhold. Jeg kommer altid hjem med en god følelse i kroppen. Ømme muskler efter træning kan forekomme, men altid på den gode måde! :)

Maria Lund

Godt for krop og sjæl! Rikkes træning er den eneste træning, jeg har kunnet vedholde i årevis! Det er især skønt, at det foregår udendørs - selv om vinteren nyder jeg at komme ud og mærke vind og vejr. Det er så godt for sjælen og energiniveauet. Øvelserne er sjove og anderledes, og Rikke er super god til at variere træningen, så det aldrig bliver kedeligt. Vi træner både styrke, puls og balance. Der er fokus på den enkelte og på at øvelserne udføres korrekt fremfor "så mange som muligt, så hurtigt som muligt". Derudover er der en herlig stemning på holdet 😊

Sanne

Du kan gøre det, det er kun dit hoved, der begrænser dig! ... siger Rikke i sin træning. Rikke udfordrer og presser os både i styrke, motorik og balance, og hele kroppen er involveret i hver træning. Niveauet er højt, men der er fokus på den enkelte og at øvelserne udføres korrekt. Rikke er en meget kompetent og engageret træner, som altid forstår at tilpasse øvelserne til de forskellige niveauer. Rikkes træning er virkelig effektiv, den gør mig stærkere og giver mig energi. Jeg mærker hurtigt ændringerne i min krop. Rikke får mine bedste anbefalinger.

Leticia

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria